Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Téli vitaminpótlás természetes módon


Télen is friss zöldségeket, gyümölcsöket fogyasszunk, vagy inkább vitaminpótlókhoz nyúljunk? Ismerjük meg a vitaminokat, fogyasszuk őket tudatosan, és csak akkor pótoljuk, ha az tényleg szükséges.

A vitaminok elengedhetetlenek egészségünk megőrzéséhez, jelenlétük a táplálékban létfontosságú. A téli hónapokban jóval kevesebb fajta friss zöldség és gyümölcs közül válogathatunk ugyan, de egy kis odafigyeléssel olyan menüt állíthatunk össze, amellyel természetes módon juttathatunk vitamint a szervezetükbe. A zöldségfélék sok vitamint, ásványi anyagot, nyomelemet és rostanyagot is tartalmaznak, természetes módon szabályozzák az emésztést, de mivel nem tartalmaznak sok energiát, nem hizlalnak. Napi többszöri fogyasztásuk ajánlatos. Minden évszakban a saját éghajlati körülményeink között hozzáférhető ételek a leghasznosabbak, ugyanis ezekben koncentrálódik leginkább az a vitamin, amire szükségünk van. A természetes alapanyagokban lévő vitaminok sokkal könnyebben alakítják ki a szervezet ellenálló képességét, így nem szükséges mesterségesen, kapszulák szedésével pótolni azt. A felszívódásra is oda kell figyelni, tehát megfelelő mennyiségű víz és zsiradék is legyen a szervezetben, ami nélkülözhetetlen a vitaminok beépüléséhez.

Milyen vitaminokra van szüksége (naponta) egy (átlag) embernek télen?

Az immunrendszer erősítésére és a légúti fertőzések megelőzésére antioxidáns, sejtvédő és a sebgyógyulást elősegítő hatása miatt kiemelkedő szerepe van a megfelelő mennyiségű C vitamin fogyasztásnak, amit például alma, gránátalma, citrom, savanyú káposzta, fekete retek, sütőtök, hagyma vagy cékla formájában érdemes bevinni szervezetünkbe. Az A, C, E vitaminok mellett még a B vitamin is nagyon fontos a téli időszakban.

Gyógyszer a természetből: csipkebogyó, a C vitaminbomba

A népi gyógyászatban már régóta jól ismert a csipkebogyó, amit a természetben saját kezűleg is szedhetünk. Mielőtt megvennénk a következő doboz C vitamint, kóstoljuk meg a csipketeát, amit sose forraljunk fel, hanem fél napig áztassunk. Leginkább az influenza és a meghűléses betegségek kezelésére használják, de fontos szerepet játszik a kollagén termelésben, valamint a csontozat, a fogak és a bőr egészségének megőrzésében is. Segíti a vas felszívódását, ily módon megelőzve a vérszegénységet, és antioxidáns hatása miatt megköti a káros szabadgyököket. Jelentős mennyiségben K vitamint is tartalmaz, ami megelőzi a vérzékenységet, és a máj funkcionális zavarait.

A cékla

Rendkívül gazdag folsavban, C, B1, B2, B6 vitaminokban, béta-karotinban, emellett tartalmaz vasat, szilíciumot, káliumot, rezet, nátriumot, magnéziumot, foszfort, bórt, mangánt, jódot, ként és kobaltot, lítiumot és stonciumot. Serkenti a vérképzést, növeli az ellenálló-képességet, támogatja a nyirokrendszer működését. Jó hatással van az emésztőrendszerre, normalizálja a vérnyomást, vízhajtó és méregtelenítő hatású. Mivel fogyasztásával elkerülhető a táplálék és a toxikus anyagok hosszas időzése a gyomorbélcsatornában, csökkenti az ebből eredő különböző betegségek kockázatát, meggyorsítja a mérgek és a salakanyagok eltávolítását.

A jótékony feketeretek

A feketeretket a magyar népi orvoslásban gyógynövényként is számon tartják. Gyógyító célú alkalmazásának egyik területe az epebántalmak (epekő, epeúti pangás) kezelése, a másik a köhögés és tuberkulózis elleni alkalmazás. A fekete retek táplálkozási értékét főként C vitamin-, foszfor-, kalcium- és vastartalma adja, emellett fehérjét, szénhidrátot és növényi savakat is tartalmaz. A fekete retek vitamintartalma többnyire háromszorosa a fehér fajtáknak. Lúgossága folytán segít az egészségtelen anyagcseretermékek eltávolításában, magas káliumtartalma miatt vízhajtó hatású.

Mi mindenre jó az alma?

Az alma tartalmaz A, B és C vitaminokat, foszfort, káliumot, kalciumot, magnéziumot és vasat. Vértisztító, májtisztító, vesetisztító. A magas pektintartalom az alma talán legismertebb tulajdonsága. A pektin különleges szénhidrát, amelyet az emberi szervezetben lévő enzimek nem tudnak lebontani, viszont az emésztőrendszerben élő baktériumok olyan vegyületekké alakítják, amelyek védik a bélnyálkahártya felületét és elősegítik annak egészséges működését. A pektin meggátolja a táplálékkal bejutott cholesterol felszívódását a véráramba, ezáltal csökkenti a vérzsírt is. A tapasztalatok szerint az alma tehermentesíti a vesét, csökkenti a vesekő- és húgysavképződést és szerepet játszik a mérgező nehézfémek kiürülésének elősegítésében is (ólom, higany, egyéb nehézfémek), így véd a daganatok, elsősorban a vastagbélrák ellen. Az alma ezen felül 50 százalékkal több antioxidáns hatású A vitamint tartalmaz, mint a narancs, így amellett, hogy lassítja az öregedési folyamatokat, még segít a meghűléses betegségek megelőzésében, a fertőzések távoltartásában is.

Gránátalma

A gránátalma nagy mennyiségben tartalmaz polifenolokat, C vitamint, flavonoidokat, növényi ösztrogéneket, B5 vitamint és káliumot, gyümölcscukrot és leggazdagabb forrása az ellagsavnak nevezett természetes anyagnak. Elsősorban érelmeszesedés és magas vérnyomás megelőzésére ajánlják. A legújabb kutatások szerint a gránátalma segíthet számos rákbetegség megelőzésében és kezelésében, képes a vér káros koleszterinszintjét csökkenteni és egyúttal korlátozza a cukor felszívódását a belekben, ezért a cukorbetegség megelőzésében is szerepe lehet. Kutatások szerint a gránátalma levének háromszor akkora az antioxidáns hatása, mint a vörösbornak vagy a zöld teának.

Sütőtök

Gazdag béta-karotinban, amely a szervezetünkben A vitaminná alakul. Ezen kívül C, E vitaminforrás, a magja magnéziumot, káliumot és B vitamint tartalmaz. A benne lévő antioxidánsok, a szelén, a vitaminok, és a Q10 koenzim hozzájárulnak szervezetünk gyors regenerálódásához, a szabad gyökök megkötésével pedig lassítják az öregedési folyamatokat. Magas vastartalma miatt nőknek különösen ajánlható. Erősíti az immunrendszert, rákmegelőző hatású. Serkenti a bélmozgást, támogatja a máj méregtelenítését és regenerálódását, ezenkívül allergia és bőrpanaszok ellen is javallott.

Déligyümölcsök

A citrom, a grapefruit, a kiwi, a mandarin és a narancs kiemelkedően magas C vitamitartalmúak, de B1, B2 vitamin és kálium is található bennük. A banánnak magas a szénhidráttartalma, de ezt a gyümölcsöt se hagyjuk ki étrendünkből, mert nem emeli gyorsan a vércukorszintet, glikémiás indexe 50-70%. Fontos B1 vitamin, folsav, biotin, kálium, kálcium, magnézium, réz- és cinkforrás. A déligyümölcsök nyersen fogyasztva a legértékesebbek, készíthetünk belőlük szörpöt, kicsavart levükből üdítőitalt, turmixot, és felhasználhatjuk őket gyümölcssalátákhoz is. A citrom levének fertőtlenítő, csontfejlesztő, anyagcserezavarok elleni és érelmeszesedést gyógyító hatása is közismert.

Aszalt gyümölcsök és olajos magvak

Hetente többször iktassunk étrendünkbe szárított gyümölcsöket, olajos magvakat, diót, mogyorót, mandulát, pisztáciát. Elsősorban vízben oldódó B1 és B2 vitamintartalmukat kell kiemelni, emellett értékes növényi eredetű fehérje- és élelmirost-források. Magas zsír- és szénhidráttartalmuk miatt egyszeri alkalommal ne együnk belőlük sokat. Az ásványi anyagok közül a kálium, a foszfor és magnéziumtartalom a jellemző.

Száraz hüvelyesek

A sárgaborsó, a lencse és a bab hasonlóak az állati eredetű komplett fehérjékhez, így kiváló húspótlók. Magas B1, B2 és E vitamintartalmuk mellett kálium-, kalcium-, foszfor-, magnézium-, vas-, mangán-, cink- és szelénforrások. Fogyasztásuk heti szinten ajánlott.

A tudatos étrend összeállításával tehát sokat tehetünk a téli időszakban egészségünk megőrzéséért, mivel a zöldségfélék frissítik a testet, javítják a közérzetet, késleltetik az öregedést és támogatják az immunrendszert.

A vitaminhiány tünetei

  • Az A vitamin hiányának lehetséges tünetei: étvágytalanság, szembántalmak, fertőzések, a szaglás elvesztése, bőrbántalmak, pl. ekcéma.
    Forrásai: máj, sárgarépa, tojás, sárga gyümölcsök, sárgarépa.
  • A B6 vitamin hiányának lehetséges tünetei: bőrgyulladás, hajbántalmak, korpásodás, a száj kipárlása és berepedezése, izomgörcsök, idegesség, vízvisszatartás.
    Forrásai: sörélesztő, búzakorpa, búzacsíra, máj, vese, marhahús, káposzta, tojás.
  • A C vitamin hiányának lehetséges tünetei: étvágytalanság, zúzódások, fáradság, gyomor- és bélbántalmak, hajhullás, orrvérzések, lassan gyógyuló sebek és törések.
    Forrásai: zöld- és leveles főzelékfélék, citrusfélék gyümölcsei, a bogyós termések, paradicsom, paprika, kelvirág, édesburgonya.
  • A D vitamin hiányának lehetséges tünetei: angolkór, csontlágyulás, csontritkulás, fáradság, izomgörcsök.
    Forrásai: halmájolaj, szardínia, hering, tonhal, lazac, napfény.
  • Az E vitamin hiányának lehetséges tünetei: izomsorvadás, szaporodási problémák.
    Forrásai: búzacsíra, szójabab, növényi olajok, brokkoli, spenót, gabonamagvak, tojás, kelbimbó, korpás búza.
  • Az F vitamin (linolsav, linolensav) hiányának lehetséges tünete az ekcéma.
    Forrásai: növényi olaj, dió, mandula, avokádó.
  • A K vitamin (menadion) hiányának lehetséges tünete pl. a gyakori orrvérzés.
    Forrásai: joghurt, szójaolaj, halmájolaj, tengeri hínár.
0 Tovább

Téli sportok különböző betegségek esetén?

Lehangoltság, szorongás, súlyfelesleg

A hidegben sem kell feltétlenül beszorulni az edzőterem falai közé – sőt a téli hangulati mélypontokon is úrrá lehet az ember, ha a szabadban sportol. Ennek egyrészt a természetes fény az oka, másrészt pedig az, hogy a természet részévé válva rádöbbenhetünk, hogy a tél rengeteg szépséget is kínál. A rendszeres mozgás csökkenti a stresszt, a szorongást, a depressziót, a magányosság érzését. A mozgás növeli önbecsülésünket, önbizalmunkat, megváltoztatja pszichés állapotunkat és társas kapcsolatainkat. A testmozgás növeli az állóképességet és az izomerőt, valamint gátolja a túlzott súlygyarapodást.

Vegyük például a korcsolyázás élettani hatásait: fokozza a stresszel szembeni ellenálló képességet, serkenti a vérkeringést, segíti a légzőrendszer és az immunrendszer működését, valamint számos krónikus betegség rehabilitációjában is hasznosnak bizonyult már.

 

Asztma esetén

Ha asztmával küzd, sem kell kerülnie a szabadban való testmozgást, csak érdemes odafigyelni egy-két dologra. A hideg levegő száraz. A száraz levegőn való testmozgás pedig bronchospasmust (léghólyagok erőteljes összehúzódása) okoz. Az asztmások körülbelül 70-90 százalékánál, míg a nem asztmások 10 százalékánál fordul elő a testmozgás által kiváltott bronchospasmus. Ha síelni vagy snowboardozni készül, legyen Önnél szájmaszk, mely megőrzi a kilélegzett levegő nedvességtartalmát. Ennek hiányában, mikor csak lehet, takarja be a sálával a száját és orrát, valamint figyeljen a vakáció alatt is a gyógyszerek pontos adagolására!

 

Csontritkulás ellen

Nagyon sok aktív korban lévő, de már ötvenen túli embert és időseket sújtó probléma, a csontritkulás. Ez a probléma hatékonyan kezelhető nordic walkinggal és sífutással, és nemcsak a betegség kialakulása, hanem súlyosabbá válása is megelőzhető. A csontok terhelés hatására hasonlóan képesek megerősödni, mint az izmok, mert a kalcium csak olyan mértékben épül be a csontba, amilyen mértékben azt megterheljük. A sífutás vagy a nordic walking folyamán kialakított izomköpeny védi a csontot ezért, bár a csontritkulásban szenvedő betegek valóban kevés sportot űzhetnek – ezt a kettőt kifejezetten ajánlják számukra a szakorvosok.

 

Bármilyen téli sportot is választunk, mindenképpen figyeljünk oda a megfelelő, réteges öltözködésre, az alapos bemelegítésre, és a fokozatosságra. Ne hajtsuk túl a szervezetünket, keressük meg a szívünkhöz közeli téli sportot, és élvezettel végezzük, amikor csak tehetjük!

Télen is figyeljünk a megfelelő, vitamindús táplálkozásra (ajánlott akár 3-4 havi-, kúraszerű vitaminpótlás is), továbbá a megfelelő folyadékbevitelt se hanyagoljuk, hiszen télen is nagyon fontos szervezetünk megfelelő hidratáltsága.

0 Tovább

D-vitamin és a szív- és érrendszer

A D-vitamin jelentősége a csontok erősségének megőrzése szempontjából, már jól ismert tény. Ugyanakkor tudjuk-e, hogy ennek a vitaminnak a hiánya kockázati tényező számos daganat, így első sorban az emlőrák és a vastagbéldaganatok kialakulása és rosszabb kórlefolyása szempontjából? A D-vitamin hiánya magzati és csecsemő-, illetve kisgyerekkorban az 1-es típusú cukorbetegség, míg felnőttkorban a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát növeli.

Utóbbi kutatások a D-vitamin mennyiségének szív- és érrendszerre gyakorolt hatását vizsgálták. Régóta ismert, hogy a szérumban az aktív D-vitamin szintje fordítottan arányos a vérnyomással mind egészségesekben, mind hipertóniás betegekben. Nem megfelelő D-vitamin-ellátottság esetén a magas vérnyomás nőkben közel háromszor, férfiakban hatszor gyakoribb.

Nagyszámú beteg adatának feldolgozásakor a D-vitamin alacsony szintje mellett a koszorúér-betegség, a szívelégtelenség, a szélütés és a perifériás verőérbetegség kialakulását gyakoribbnak találták. Továbbá 2,5-szeres a szívinfarktus kialakulásának a kockázata és a hirtelen szívhalál valószínűsége is ilyen esetekben.

D-vitamin pótlás:

A napsütés az egyik legfontosabb tényező a D-vitamin képződése szempontjából. A késő ősztől kora tavaszig terjedő időszakban, amikor jóval kevesebb a napsütötte órák száma, érdemes több halat (lazac, tőkehal), májat, tojást, illetve tejtermékeket fogyasztani, valamint valamilyen komplex táplálék-kiegészítőt alkalmazni.

Megelőző céllal- életkortól függően – napi 400-1500 NE (10-45 mikrogramm) D-vitamin pótlólagos bevitele ajánlott. A túlzott D-vitaminpótlás mindenképp kerülendő, hiszen zsírban oldódó vitaminként könnyen elraktározza a szervezet, és túladagolási tüneteket produkálhat, valamint megnövelheti a vesekő képződés veszélyét is.

A helyesen összeállított étrend mellett mindig fontos hangsúlyozni a testmozgás kiemelkedő, egészségmegőrző szerepét is. Ne csak vitaminokat szedjünk, mozogjunk is rendszeresen!

0 Tovább

Életmód Orvoslás

blogavatar

A civilizált világban a legnagyobb problémát jelentő betegségek többsége életmód-alapú. Az Életmód Orvoslás a különböző egészségügyi problémák kezelésében kínál étkezésen, mozgáson, stressz-menedzsmenten és más életmód tényezőkön alapuló kezelést.
- Testsúlycsökkentés
- EgészségPontok
- Életmód Orvoslás
- énEgészségem