Legutóbbi posztjaim általában a fogyással, és a paleolit étrenddel foglalkoztak, de úgy gondolom érdemes egy pár szót ejteni napjaink másik “népbetegségéről”, a Refluxról is.

Milyen tünetei vannak a Reflux-betegségnek?

Reflux tünetként a telítettség érzet mellett gyomortáji égető-csípő fájdalom (pyrosis), sav felböfögése, savanyú, kesernyés szájíz és rossz lehelet, bevont nyelv, nyelési nehézség, súlyosabb esetben fájdalmas nyelés jelentkezhet. Reflux esetén rekedtség és éjszakai, illetve reggeli köhögés, köhécselés is előfordulhat.

A Reflux tünetek általában az étkezés után 1 órával jelentkeznek, illetve lefekvés után (telítettség és a vízszintes testhelyzet miatt könnyebb a sav visszaáramlása, a sav Reflux). Létezik az ún. néma Reflux is, melynek során atipusosak a tünetek, azaz nem kifejezettek és nem jellemzőek a nyelőcső Reflux folyamatra (pl. nincs kifejezett gyomorégés, csak pl. tartós köhögés, köhécselés áll fenn). Ebben az esetben mivel a nem jellemző tüneti panaszok elfedik a valódi Reflux alap-okot, mint kiváltó okot, igen hamar kialakulhat ebből a folyamatból a Reflux betegség és szövődményei, mint kórfolyamat.

Mi okozhatja a betegséget?
Fokozott lehet a gyomor-bennék termelődése és visszaáramlása tartós stressz (idegi hatás), depressziós állapot, terhesség fennállása esetén is (a rekesz felnyomott állapota, ill. hormonális - progeszteron - hatás miatt), ekkor a legkisebb idegi behatásra is jelentkezhet a gyomorfájdalom és a felfelé áramló égető–csípő érzet, kialakítva a Reflux betegség kórfolyamatát. Hasonló tüneteket indikálhatnak, illetve alakíthatnak ki egyes gyógyszerek mellékhatásként (pl. a különböző pyrinek- Aszpyrin, Algopyrin, Kalmopyrin, illetve egyes szteroid tartalmú gyógyszerek). Nagyban fokozza a nyelőcső bántalmait, a Reflux kialakulását a dohányzás és az alkoholfogyasztás, melyek úgy kémiailag, mint mechanikailag irritációt és gyulladást váltanak ki a nyelőcsőben és a gyomorban, felsőlégutakban.

Itt kell megemlíteni a Helycobacter pylori nevű baktériumot is, mely a gyomor legyengítése, illetve a fokozott savtermelés által közvetett módon a Reflux tünetek/betegség kialakulását is elősegítheti.

Reflux betegség, mint pszichoszomatikus kórfolyamat

Természetgyógyász megközelítés szerint a Reflux betegség egyértelműen a pszichoszomatikus betegségek "oszlopos" tagja. Alapvetően a stressz és a helytelen táplálkozási szokások váltják ki, melynek kellemetlen és fájdalommal járó Reflux tünetei egy "önmagába visszatérő" láncolatot hoznak létre, azaz fokozzák a stresszt.
A negatívnak ítélt gondolatok, események energetikai blokk gyűjtőhelye, központja a gyomor, illetve a vastagbélrendszer.

Mire figyeljünk, hogyan táplálkozzunk?
Lényeges, hogy lefekvés előtt ne terheljük meg a gyomrot (gravitációs hatás), célszerű könnyű fehérje és kevés nehezen emészthető szénhidrát, ill. magas telítetlen zsírsav tartalmú ételt fogyasztani vacsorára. Üresen sem szabad hagyni hosszú távon a gyomrot, a nap folyamán többször és egyszerre keveset együnk.

Különösen fontos, hogy csökkentsük a savas kémhatású, zsíros ételek, italok (kávé, szénsavas italok, üdítők, savas borok) fogyasztását, ezzel szemben növeljük a lúgosító jellegű tápanyagok felvételét.
A célzott terápia mellett, ajánlott a savmegkötő ételek gyakori fogyasztása (nassolni valóként), mint pl. a tönkölybúza pászka, köles vagy a korpovit keksz, és a magas rosttartalmú ételek (teljes kiőrlésű pékáruk, kenyér, magvak). A tej és a Na-bicarbonát (szódabikarbóna) csökkentheti a Reflux betegség tüneteket, de önmagukban nem oldják meg a problémát.

Hogyan mozogjunk?
Célszerű lassúbb ütemű sport tevékenységet is választani, pl. a mellúszás nemcsak a légzés mechanikai és gázanyagcsere folyamatát segíti, de a víz felhajtó ereje által a gyomorra - nyelőcsőre nehezedő gravitációs nyomás is csökken, miközben a fokozott, de nem megerőltető vérkeringés a nyálkahártyák gyógyulását, a gyomor - nyelőcső ürülését is segíti. Megfelelő mozgást biztosít még a séta és a csak kevéssé vagy közepesen megerőltető kirándulás.

És ami még fontos

A mindennapi stressz megfelelő kezelése nagyon lényeges. Légző-torna, relaxáció, szauna, masszázs, egyéb alternatív lehetőségek állnak rendelkezésünkre, melyek rendszeres alkalmazásával igen hatékonyan orvosolható a stressz által indukált számos probléma, ily módon a refluxos tünetek kezelésében is elengedhetetlen.

 

Hart Nikolett

az Oxygen Medical humánkineziológusa