Manapság minden nőknek szánt hetilap, számos reklám, hirdetés, és internetes bejegyzés arról szól, hogyan tudjuk elérni az ideális testsúlyt, hogyan lehetünk szépek, és kívánatosak.  Sok esetben találkozhatunk olyan csábító ajánlatokkal, melyek gyors, látványost fogyást eredményeznek, egy kapszula szedésével, rövid „divat diétákkal”, vagy éppen zsírleszívással, plasztikai beavatkozásokkal.

Persze, az ember alapvetően „lusta genetikájú”, előszeretettel választja a kényelmes – bár kicsit költségesebb – megoldásokat. Sokszor bele sem gondolunk, hogy ezekkel a módszerekkel esetleg több kárt okozunk magunknak, mint amennyi hasznot hozna a dolog.

Olvassuk a kifejezéseket, „lúgosítsunk”, „káposztaleves-kapszula”, „gyors fogyás 10 lépésben”, „fenék implantátum”, „zsírleszívás”…és még sorolhatnám.

El kell hogy keserítsem az olvasókat, ezek egyike sem jelent megoldást a hosszú távú karcsúság elérése, és megtartása szempontjából.

A gyors, „divat diéták” mindegyikének megvan a hátulütője. Rövid távú, drasztikus fogyás érhető el velük, ugyanakkor a szervezetben hiánybetegségek alakulhatnak ki, erőteljes hangulatingadozásokkal számolhatunk, és a diéta befejeztével több kiló fog visszaszaladni ránk, mint amennyit sikerült „leszenvedni” magunkról.

A csábító „kapszulás megoldás” – eltekintve attól, hogy a pénztárcát is jelentősen megterheli – már pár hónap alatt gyomor-, bélrendszeri problémákat okozhat. Ezek a kapszulák különféle hatóanyagokkal fokozzák az anyagcsere folyamatokat, sokszor eredményeznek hasmenést, irritálják a bélhártyát és felborítják a bélflóra egyensúlyát. Ennek következtében a szervezet vitaminegyensúlya is megborul, immunrendszerünk is legyengül, és gyulladásos folyamatok alakulnak ki az emésztőrendszerben. Lehet, hogy leadunk pár kilót (persze ezt is csak a kúra időszakára, mert utána visszajönnek a nem kívánatos zsírpárnák), de érdemes végig gondolnunk, hogy ilyen áron megéri-e?!

A zsírleszívás, plasztikai beavatkozások szintén látványos eredményekkel kecsegtetnek, de itt is csak átmeneti megoldást találunk a problémára, ha a műtétet követően a megszokott életmódunkat folytatjuk.

Felejtsük el ezeket a módszereket!

Hatékony és hosszú távú eredmény egyetlen módon érhető el, méghozzá úgy, ha pénztárcánk helyett akaraterőnket és kitartásunkat vesszük elő. Miért fizetnénk méreg drága pénzeket, ha saját magunk – önerőből - is képesek vagyunk elérni kitűzött céljainkat?

Elhatározással és életmódváltással csodákra vagyunk képesek, - elérhetjük céljainkat -, de azt tudnunk kell, hogy ez nem megy egyik napról a másikra!

Meg kell fogalmaznunk egy hosszú távú célt, és azon belül kisebb részcélokat. Ezt követően tudatosan összeállítani étrendünket, és rendszeresíteni életünkben a testmozgást. Tudom, sokszor nagyon nehéz elkezdeni ezt az új utat, megtenni az első lépéseket, de ha a célunk elég konkrét, és megvan az elszántságunk, akkor két hét alatt szervezetünk megszokja az újonnan bevezetett életmód elemeket, és máris könnyebben, lendületesebben haladhatunk tovább a kijelölt úton. 

Munkám során sok fogyni vágyó pácienssel találkoztam már, segítettem nekik elindulni az úton, és azt tapasztaltam, hogy a kezdeti nehézségeken túllendülve nőtt az önbizalmuk, elszántságuk, és már nem szenvedésként élték meg a testsúlycsökkentéshez szükséges életmódbeli változtatásokat, hanem élvezettel alkalmazták azokat a mindennapokban.

Ha Ön hasonló cipőben jár, és elhatározta, hogy változtat életén, csak nem tudja, hogyan fogjon hozzá, keressen fel bizalommal az Oxygen Wellness Központokban található Medical részlegen, és segítek Önnek!

Meghatározzuk céljait, felmérjük aktuális állapotát, és személyre szóló programcsomagok összeállításával segítjük Önt céljai megvalósításában.

 

Hart Nikolett

Az Oxygen Medical humánkineziológusa