El kell, hogy ismerjük, hogy a 4-6-oson nem sokszor botlunk bele olyan beszélgetésbe, ahol két hétköznapi budapesti polgár a sirtuinok fontosságáról folytat mélyenszántó beszélgetést; ennek az lehet az oka, hogy nem sokszor kerül a figyelem középpontjába a fentebb nevezett enzimfehérje.
Legutóbb szűk egy évvel ezelőtt olvashattuk, hogy magyar kutatóknak is köszönhetően kiderült: nem(csak) a hosszú élet és az örök fiatalság génje hosszabbítja meg az élettartamot, ehhez több mint 300 gén működése szükséges; az egyik ilyen gén a szirtuin.
Ezek az enzimfehérjék számos biológiai folyamatban játszanak kiemelkedő szerepet, legyen szó a stressz válaszról, az energia metabolizmusról, vagy a genomiális szabályozás és DNS javítás megfelelő fenntartásáról. Feltételezett szabályozói továbbá az öregedés folyamatának és a rosttípus differenciálódásának, valamint szoros kapcsolatban vannak a szabadgyökökkel is, amikről az előző cikkünkben olvashattatok.
A sirtuin családnak hét homológ tagja (azaz hasonló felépítésű/szerkezetű, de eltérű funkciójú tagja) van (SIRT1-7).
A sirtuinok közül az egyik gyakran vizsgált enzimfehérje a SIRT1. A baktériumoktól az emberig szinte mindenfajta élőlényben találtak az élesztőéhez igen hasonló szerkezetű és működésű sir2 (silent information regulator-2) géneket, ami az emberi SIRT1 nevű gén homológja. Élesztőgombákon és Drosphila muslicákon végzett kísérletekből már évekkel ezelőtt kimutatták a SIRT1 élettartam növelő hatását.
Leonard Guarante 1999-ben írta le, hogy a sörélesztő Sir2 génjének módosításával meghosszabbítható a sejtek élettartama. További kutatások megállapították, hogy a SIRT1 ’knock-out’ mutáns egerek rövidebb ideig élnek, mint a vad típusúak.
Transzgenikus egerekben a SIRT1 kis-, vagy közepes mértékben fokozott expressziója mérsékelte a szívben a hipertrófia és a diszfunkció korfüggő progresszióját. Általánosan elfogadott tény a kalóriamegszorításra fokozódó SIRT1-aktivitás, melyet később más aktivátor-faktorokkal próbáltak helyettesíteni, köztük a leghatékonyabb aktivátornak a vörösborban is megtalálható rezveratrol nevű polifenol bizonyult.
A SIRT1 enzim számos jótékony hatása mellett képes befolyásolni az öregedési folyamatokat és sok olyan, az öregedéssel együtt járó betegséget, mint például a II-es típusú Diabetes, az Alzheimer- vagy a Parkinson kór. Továbbá szerepet játszik a különböző típusú rákos megbetegedések, és az oszteoporózis kialakulásának megelőzésében.
Szerepet játszik továbbá gyulladásos folyamatokban, DNS sérülések javításában, valamint a mitokondriális biogenezisben, és az izomrost differenciálódásban.