Néha úgy érezzük, hogy nincs olyan nap, amikor ne hallanánk egy újabb csodaszerről, ami egészségesebbé teheti és meghosszabbíthatja életünket. A leghétköznapibb gyümölcsökről, zöldségekről, italokról derül ki, hogy természetes, jótékony hatóanyagokat tartalmaz, ezekről pedig nem árt tájékozódni, hiszen a tudatos táplálkozás ma már nem úri szeszély.

A rezveratrolt több éve tesztelik amerikai kutatók, akik szerint az „élet vize” nemcsak minimumra csökkenti a krónikus betegségek megjelenését, de akár huszonöt évvel is meghosszabbítja az emberek életét.

A rezveratrol egy növényekben előforduló, nem flavonoid típusú, a polifenolok közé tartozó vegyület. Az elsősorban a piros szőlőben megtalálható anyag úgy hat, hogy egy olyan gént aktivál, amelynek hatására sejtvédő anyag termelődik, ami erős antioxidáns, így véd minket a szív- és érrendszeri megbetegedésektől.

A Harvard Orvosi Iskola kutatói szerint például ennek köszönhető, hogy a sok vörösbort ivó franciák tovább élnek.

A szőlő és a vörösbor mellett a magvakban, kocsányban található rezveratrolt az 1990-es évektől tanulmányozzák a vegyület rákellenes, gyulladáscsökkentő, vércukorcsökkentő és a kardiovaszkuláris rendszerre gyakorolt jótékony hatását. Ráadásul a rezveratrol az erek meszesedését is gátolja, csökkenti ugyanis az LDL-koleszterin oxidációját, továbbá fontos gyulladáscsökkentő- és antioxidáns szereppel is rendelkezik.

A rezveratrol hatásos aktivátora a sirtuinoknak. Feltételezhetően a SIRT útvonalak aktiválása által növeli a sejtek oxidatív stresszel szembeni ellenállását is, ezáltal lassítva öregedésüket, és növelve élethosszukat. A rezveratrol kíváló antioxidáns hatásának köszönhetően nagy szerepet játszhat az oxidatív szabadgyökök eliminálásában, valamint minimális szintre csökkenti a DNS mutációk mennyiségét és gátolja a szabadgyökök oxidációját. Képes meggátolni a rákos sejteket tápláló erek kialakulását, így vágva el a tumort a tápanyag-utánpótlástól. Egyik különleges tulajdonsága, hogy képes a szervezetben az ösztrogén-receptorokhoz kapcsolódni, és ösztrogénként viselkedni.

Epidemiológiai megfigyelések alapján jól ismert, hogy a legtöbb fejlett országban az étrend magas zsír-, telített zsírsav, és koleszterintartalma, valamint a jelentős kalóriabevitel összefüggésbe hozható a szívbetegségekből eredő halálozásokkal.

Ugyanakkor Franciaország egyes területein – mint ahogy az fentebb is elhangzott a vörösbor fogyasztása kapcsán - ez az összefüggés nem mutatható ki. A szívbetegségekkel kapcsolatos halálozások aránya Franciaországban mintegy harmada mint más, azonos zsírbevitelű országokban, például az Egyesült Államokban vagy Angliában. E jelenség a „francia paradoxon” elnevezést kapta.

Ebből is kitűnik, hogy érdemes odafigyelni a rezveratrolra, és sok más „csodatevő” mellett az ezt tartalmazó ételeket és italokat fogyasztani a hosszabb, egészségesebb élet érdekében.